2009. december 31., csütörtök

Utolsó bejegyzés...

ebben az évben. Szólok előre, hogy csak a rokkáról fog szólni...
Hivatalos neve Ashford Traveller. Karácsony előtt egy héttel érkezett egy kisebb kartondobozban. Irány a bolt, fapácot kell venni hozzá, le kell kezelni, mielőtt összerakjuk. Ezzel rögtön el is megy 3 nap.


Vasárnap délután nekiesik StenSapa és Szilárd segítségével végre összerakja.



Ebben a fázisban kiderül, hogy az ékszíjat kihagyták a csomagból, én pedig kétségbeesem, hogy akkor most addig nem tudok fonni, míg meg nem kapom a hiányzó alkatrészt? Rövid keresgélés a neten, hogy kiderüljön, miből van az az ékszíj, végül kipróbálunk egy pamutfonalat és tadaaam, működik!
Gyorsan-gyorsan, ide nekem azonnal egy gyapjúdarabot, had fonjam meg!
Huh, a videókon sokkal könnyebbnek látszik, mikor a lábamra figyelek, nem tudom a kezemet kontrollálni és fordítva. Ez az eredmény, nem is olyan rossz, kb. 3 méter hosszú, 2 ágú fonal:


Előkeresek egy csomag merinói gyapjút, hú, ezzel már sokkal könnyebb, szépen csúszik, nem szakad.


Megfonok két bobbinra valót, szép vékony lett.



Aztán 2 ágúra fonom, így lett belőle majd 100g fingering vastagságú fonal (190m/50g).



Tetszik, finom puha.


Előveszem az előfonalat, amiből Revontuli kendőt terveztem annak idején, amikor még az orsóval fontam. Készül belőle 40g 3 ágú (navajo-3ply, DK vastagságú) fonal, a baloldali kép. A jobboldalin 90g, aran vastagságú, 2 ágú fonal van, ugyanebből az előfonálból.



Végre bele merek fogni a BFL gyapjamba, amit a kézimunkás vásáron vettem. Ritarenata igazad volt, tényleg szinte megfonja magát ez a gyapjú, a fonás minden perce élvezet. Ezt is navajo technikával 3 ágúra fonom, így DK vastagságú lett, összesen 55g és 126m.



Ekkor előveszem a Mözsön vásárolt 1kg gyapjút és gondolkozom, hogyan tovább. Jó lenne színeset fonni, így szépen befonom a festéshez a gyapjúszalagokat és kettő szalagon kipróbálom a növényi festést.


Hagymahéjjal narancssárgára és sárgára festem őket, s reménykedek, hogy nem nemezszalag kerül elő a fazékból. Kicsit megviseli a gyapjút a festés, de nem reménytelen a helyzet, azt hiszem beszerzek egy gyapjúfésűt, hátha segít rajtuk. Addig is fonom őket, ki bír várni. Elég fárasztó, hüvelykujjam megfájdul gyorsan, de majd sokat pihentetem.



Közben elkészül ez a kendermagos 2 ágú, a szürke színű finn birka gyapja, a fehér pedig magyar merinói gyapjú, összesen 71g, vastagsága 171m/50g.


Ennyi röviden az elmúlt 2 hét, persze ez a fonalmennyiség nem jöhetett volna létre, ha férjem nincs szabadságon. Ráadásul nem gondoltam volna, hogy Szilárdot nem igazán fogja érdekelni a rokka, azt hittem, hogy mellette nem tudok majd fonni, de nincs így, nagyon vigyáz rá és a gyapjúra is (a kézi orsó alól nem lehetett kicsalogatni és a gyapjúszálat is mindig csapkodta). Persze már ő is gyönyörűen tud rajta pedálozni, akár háttal a rokkának is. :)

Azt hiszem, hogy itt nem fogok mindig beszámolni az elkészült fonalakról, de a ravelry-re a stash-ba mindet felteszem, ha valakit érdekel, ott megnézheti őket. Kirakok az oldalsávba egy ravelry-s linket, aminek a segítségével könnyebb odatalálni.

Végül pedig:

Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok!


2009. december 16., szerda

Ma hozta a postás

Péntekre vártam, de már ma megérkezett. Most egy ideig néhány centivel a föld felett járok...

2009. december 13., vasárnap

Revontuli kendő


Ezzel a kendővel kezdődött a csomagos ötlet, a húgomnak akartam meghálálni a nekünk varrt ruhákat. Nézegette nálunk a kötős újságaim és mutatta az egyikben a kendőt, hogy ő szívesen hordana ilyet. Kerestünk együtt mintát, próbáltam rábeszélni a sok szépségre, amit másoknál láttam, de magamnak sose lesz időm megkötni, de ő valami egyszerűt akart. A másik kitétele az volt, hogy nem vehetek hozzá fonalat, a meglévőkből kell keresnünk megfelelőt.
Így esett a választás a Revontuli kendőre, 3 színből. A fonalaknak a címkéi már nem voltak meg, így csak tippelni tudok, hogy a világosbarna gyapjúfonal, de középbarna akril lehet és a sötétbarna is akrilos.
Nem lett túl nagy, de kényelmesen nyakba lehet tekerni. Nekem nagyon tetszik, szívem szerint megtartottam volna, a színei ugyanis nagyon illenek hozzám.


Északi fény kendő
Modell: Revontuli (Ravelry-ről sokféle nyelven le lehet tölteni)
Fonal: ismeretlen, gyapjú és akril tartalmú, 140g
Kötőtű: 4mm


Más.
Van nekem egy felesleges Interweave Knits újságom (megvettem boltban, de közben előfizettem az újságra és ezt is megkaptam), az őszi szám. Ha valakit érdekel, akkor eladó 1700 forintért (postaköltség benne van). Itt megnézhető, milyen modellek vannak benne.

2009. december 10., csütörtök

Csomag haza - lányos rész


Kezdődött azzal, hogy kötök a húgomnak egy kendőt, de akkor már egy sálat is, és van egy ilyen puha fonalam (amiből az esti mamuszom is készült, de még rengeteg maradt belőle), amiből anyukámnak lehetne sál, de ő szeret hajpántot hordani, akkor legyen benne az is, meg a húgomnak sapka és akkor a család férfi tagjairól itt még nem is beszélek. Szóval küldtem haza egy csomagot a családomnak, benne kötött holmikkal.


Anyukám sála

Modell: Cap'n Crunch
Fonal: Malabrigo Merino Worsted (100% merinói gyapjú), 116g a hajpánttal együtt
Kötőtű: 6mm, hajpánthoz 3.5mm


Húgom nyaralt nálunk augusztus végén, én ekkor festegettem a fonalaim vöröshagyma héjával. Ivett azonnal beleszeretett az egyik kész fonalba, így abból kötöttem a sálat neki.

Anyu és Ivett sála gomb nélkül szerepel a képeken, a gomb kiválasztását és felvarrását rájuk bíztam

Ivett sála
Modell: The Hubby Approved Neck Warmer
Fonal: Hjertegarn Palino (100% merinoi gyapjú, superwash), 39g
Kötőtű: 5.5mm

Ez a sapka ebből indult, de végül saját tervezés lett. A fonal szintén Hjertegarn Palino, de soha többet nem veszek ilyet, nagyon nem szerettem kötni. Szálasodott kötés közben és pöndörödött vissza magába. Ráadásul nem is annyira olcsó, egy ilyen árú fonaltól sokkal többet elvárok, mint amit ez a fonal tudott nyújtani.

ez itt én lennék, nem a húgom :)

Ivett sapkája

Modell: saját
Fonal: Hjertegarn Palino (100% merinói gyapjú, superwash), 90g
Kötőtű: 5mm


Lenne egy kérdésem. Nálatok is szórakozik a képekkel a blogger? Én ha a saját blogomban a képekre kattintok, akkor nem nyitja meg őket, hanem le akarja menteni, és néha másokéban is, teljesen véletlenszerűen. Szeretném tudni, hogy csak az én böngészőm csinálja ezt, vagy nálatok is?

2009. december 2., szerda

Centi ruhája

Van nekem egy ilyen centim.


Az igazat megvallva három darab van, ezekből egy darabot a táskámban tartok egy olló társaságában. Talán 2 hónapja sincs, hogy magamhoz vettem ezeket és nagyon jó döntés volt, nem is értem, hogy léteztem eddig nélkülük. :)
Csakhogy a centi szabadon garázdálkodott a táska mélyén, én pedig sosem találtam. Kellett tehát neki valami fogantyú, amivel felakasztom a kulcstartóra, amit szerencsére Kdatta mégis belevarrt a táskámba (nem kértem ugyanis, a kulcsaimnak saját kistáskájuk van). Így született meg a ruha ötlete, horgoltam 2 kerek lapot, amiket aztán láncszemekből készült madzaggal összefogtam a centin.
Nagyon tetszik.

Centi ruhája
Modell: saját
Fonal: Novita Luxus Cotton (100% pamut), 5g
Horgolótű: 3.5mm